Sunday, September 23, 2012

#18 Vestlus Laura Tootsiga

18.09.2012 galeriis Noorus (Riia 11, Tartu)

Vestluse helisalvestust saab kuulata siit.

2012. aasta sügissemestril toimub Semiosalongis ART IST KUKU NU UTi special edition, mille esimesel aruteluõhtul oli külaliseks Laura Toots.
Laura Toots on Eesti Kunstiakadeemias fotograafia bakalaureuse- ja magistrikraadi omandanud kunstnik. Tema valgusinstallatsioon "Kuus kraadi allpool silmapiiri" on eksponeeritud Nooruse galeriis külaliskuraatori Chris Fitzpatricku kureeritud näitusel "Sõida tasa üle silla", mis on osa Eesti kaasaegse kunsti festivalist ART IST KUKU NU UT. Vestluse viis läbi semiootikatudeng Piret Karro.

Foto: Eneli Luts


"Kuus kraadi allpool silmapiiri" on galerii keldrikorruse koridori paigaldatud nõukoguaegsete kristall-lambikuplite rida, kus muidu põlev lamp lülitub välja, kui vaataja tema alla jõuab. Nii võib näitusekülastaja käia mööda koridori, kus teda jälitab vari, hämarus. Installatsiooni pealkiri viitab päikese asukohale hämariku ajal, kui päikest pole veel näha, ent valgus juba koidab. 
Fotograafina nimetab Toots oma põhiliseks töömaterjaliks valguse. Valgust on vaja nägemisfunktsiooni toimimiseks, mis on inimeste jaoks kõige olulisem meel välise informatsiooni kogumiseks - mitte suu ega verbaalne kommunikatsioon, millele näitus pealkiri kui lause viitab. Installatsioon sai oma sellise kuju tänu juhuslikult avastatud lambikuplitele, mis Tootsile turul jalutades silma jäid.
"Sõida tasa üle silla" kui väga laiahaardeliselt rahvusvaheline näitus tekitas küsimuse, mis koha kunstnikuks Toots end ise peab. Toots tegutseb põhiliselt Tallinnas, olles õppinud ka Soomes ja Norras ning näituseid teinud peale Eesti veel Austrias, Ungaris, Soomes, Lätis, Sloveenias ja Poolas, tutvustades end eelkõige Eesti kunstnikuna ning eitades igasugust Ida- ja Lääne-Euroopa vastandust ning ka Tallinna ja Tartu vastandamist. Ka sovietiaegsete lambikuplite valik oli pigem visuaalse esteetika põhine kui sotsiaalne kommentaar.
Enda kui kunstniku arengul nõustus Toots intervjueerija tähelepanekuga, et on liikumas materiaalsete vahenditega tegelemisest, nagu foto ja video, mittemateriaalsuse suunas, nagu puhas valgus ja teos kui kogemus või protsess.

No comments:

Post a Comment